EIERGERECHTEN PASEN MET FOODIE WEDNESDAY

april 1, 2015
Paaseitjes

Pasen eiergerechten 2

Verschil in grootte tussen een kippen- en kwartelei

Met de paasdagen voor de deur kan ik natuurlijk niet achterblijven met een ‘paaseditie’ van mijn foodblog. Ik denk dat de meeste mensen een paasontbijt, brunch of lunch organiseren voor hun familie en daar mag één ingrediënt echt niet ontbreken: het ei!

Ik heb een heel makkelijk recept voor een “golden oldie” ; het gevulde eitje (daar kan je me nog steeds midden in de nacht voor wakker maken) en 3 variaties op eitjes uit de oven. Ik beschrijf twee soorten ‘Oeufs en Cocotte’ en één voor Shakshuka. Dat is een gerecht waar de eitjes langzaam in een pittige tomatensaus worden gegaard. Omdat de feestdag Pasen samen valt met het Joodse Pesach, vond ik dit ook een leuk koosjer alternatief, dat in Israël vaak bij het ontbijt wordt gegeten. (En voor de ongelovigen ook zeker een aanrader; het is delicious!)

Ik hoop dat ik jullie wat inspiratie heb meegegeven voor de komende paasdagen, maar het hoeft natuurlijk geen feestdag te zijn om deze gerechtjes te maken. Of laat ik het anders zeggen; met lekker eten kan je van elke dag een feest maken! Bon appetit!

Gevulde Eieren

Pasen eiergerechten 3

Er zijn natuurlijk veel varianten op deze dish en iedereen zal wel zijn eigen signature hebben maar ik wil jullie toch niet het recept van mijn favoriete versie onthouden die ik jaren geleden van mijn schoonmoeder heb geleerd.

Ingrediënten:

5 eieren

1 klein lepeltje Dijon mosterd

1 grote lepel mayonaise

3 filets ansjovis

peper

wat fijngehakte peterselie of bieslook

een paar kappertjes en wat paprikapoeder voor de garnering

Bereidingswijze:

Kook de eieren totdat de dooier hard is, maar voorkom dat ze grijs worden. Ik leg de eieren in een laagje koud water met de deksel op de pan en zet dan de gaspit een kwartier vol open (kleine brander). Maar iedereen heeft zijn eigen manier om eieren te koken. Dus doe je ding…

Nadat je ze hebt afgegoten en hebt laten schrikken, pellen en in de lengte doormidden snijden. Haal met een theelepel het geel eruit en doe dit in een apart bakje of in het bakje van je blender. Ik maak de vulling met een blender omdat ik van een egale consistentie houd, maar mijn schoonmoeder prakt het bijvoorbeeld gewoon met een vork. There’s no right or wrong. Voeg dan de mosterd, mayo en ansjovis bij het eigeel en blend/prak tot het een egaal geheel wordt. Even proeven en kruid dan naar smaak met wat peper. Tenslotte de fijngehakte peterselie of bieslook erbij en roer nog even goed door. (Vind je het te zout of pittig dan doe je er nog een beetje mayo bij, maar niet te veel anders wordt de vulling te dun.) Het mooiste is om de vulling in een spuitzak te doen en mooie torentjes in de eiwitten te spuiten. Ik ben daar echter te lui voor dus ik schep het gewoon netjes met een theelepel in de holletjes van de eiwitten. Garneer dan met een klein beetje paprikapoeder en een paar kappertjes. En het is klaar! Simpel, snel en overheerlijk! Zo zie je dat je geen moeilijke capriolen hoeft uit te halen om toch iets lekkers op tafel te zetten.

Oeufs en cocotte

Pasen eiergerechten 4

Voordat het de oven in gaat.

Dit is een heel makkelijk recept en oh zo smakelijk. Wat mij betreft is dit comfortfood ten top én ook heel lekker om te combineren met de shakshuk. (Het fris van de tomaten en het romige van de ‘en cocotte’ zijn een hemelse combi (en je kunt lekker met je broodje in beide bakjes dopen!))

Basis ingrediënten:

1 ei per ovenschaaltje

crème fraîche

olie om de schaaltjes in te vetten

peper, zout en nootmuskaat

Variatie ingrediënten 1:

dille

gerookte zalmsnippers

Variatie ingrediënten 2:

kastanje champignons in plakjes

sjalotje gesnipperd

Parmezaan schaafsel

truffelolie

(Er zijn natuurlijk nog veel meer variaties mogelijk. Het is ook lekker met spinazie, tomaatjes of wat je maar lekker vindt. Wees creatief en probeer zelf ook wat uit.)

Pak een klein ovenschaaltje (een ramekin) en vet dat in. Doe dan een eetlepel crème fraîche erin en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Strooi er wat zalmsnippers en dille overheen en breek dan een ei hier overheen. Doe nog een lepeltje crème fraîche erover en kruid weer met peper, zout en nootmuskaat. Met de champignon versie doe je precies hetzelfde behalve dat je de champignons en het sjalotje van tevoren even aanfruit. Dus vet het schaaltje in. Doe een lepel crème fraîche erin en kruid dit. Doe dan het sjalot champignonmengsel erin. Strooi hier wat Parmezaan op en breek er een ei overheen. Weer een lepel crème fraîche, kruiden en beetje Parmezaan en om het af te maken wat truffelolie.  Zet de ramekins nu in een grote ovenschaal die een klein laagje lauw water bevat en zet dit geheel 15 min in de oven op 180 graden. Wil je de eitjes zachter of harder, kan je natuurlijk zelf tweeken met de tijd.

Pasen eiergerechten 5

Serveer de Oeufs en cocotte met stukken getoast Turks brood. (Ik vind Turks brood het lekkerst omdat het aan de buitenkant nog knapperig is en van binnen nog zacht. Gewone sneeën getoast brood zijn dan net iets te droog naar mijn smaak.)

Shakshuka met kwarteleitjes  

Pasen eiergerechten 6

Ingrediënten:

1 ui

2 rode pepers

1 rode paprika

50 ml olijfolie

4 tenen knoflook

3 cm geschilde verse gember

1 theelepel komijn

2 theelepels venkelzaad

2 blikken gepelde tomaten

30 ml rode wijnazijn

3 theelepels rietsuiker

geraspte schil van 1 citroen

handje gehakte verse koriander (plus nog wat voor de garnering)

10 kwarteleitjes

peper en zout

Bereidingswijze:

(Het originele gerecht is met kippeneieren maar ik vind kwarteleitjes lekker en omdat ze zo klein zijn, passen er ook meer in een ovenschaal.)

Snijd een paprika in blokjes, de knoflook, een ui in stukjes, de gember in stukjes, de rode pepers en de olijfolie in een blender en blend het fijn. Doe het mengsel in een hapjespan en fruit aan, doe de komijn en het venkelzaad erbij, roer nog even door en zet daarna op laag vuur en laat het 15 tot 30 min pruttelen. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe (hak de gepelde tomaten met je pollepel in stukjes) behalve de eitjes en laat dat 30 min tot een uur op laag vuur pruttelen. (Heb je weinig tijd dan kan je de saus ook heel goed een dag van te voren maken)

Als de saus mooi ingedikt is kan je het in een ovenschaal gieten en maak dan met een lepel kuiltjes in de saus en giet daar de rauwe kwartel eitjes in.

Pasen eiergerechten 76

Daarna, zoals ik het op de foto heb gedaan, zet je het 15 min in de oven op 180 graden. Maar je kan het ook in de pan garen op gemiddeld vuur. Dan moet je zelf even checken wanneer je de eieren zacht/hard genoeg vindt.

Garneer daarna met de rest van de koriander. Serveer met stukken getoast Turks brood.

 

Pasen eiergerechten 8

 

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments

  1. Hoi Anneloes, het ziet er weer super lekker uit allemaal! Uitgezonderd de koriander dan! Maar daar neem ik dan wel Peterselie voor. Maar even over die gevulde eieren, waar is dat 5e ei gebleven?
    Gr Jaap

Post a new comment